Omschrijving en opleiding

Zenuwreflexologie en zijn toepassingsvorm volgens het MNT-NR International concept

Bekijk deze video (7 minuten) om een snel inzicht te krijgen.

Zenuwreflexologie is ontstaan uit de voetreflexologie.
Zoals er reflexzones voor organen op de voetzool liggen bestaan er ook zeer gedetailleerde reflexpunten op de diverse botstukken van het voetskelet. Elk punt heeft een rechtstreekse invloed op één bepaalde zenuw of één bepaalde zenuwstructuur en de daaraan vasthangende weefsels.

Binnen het MNT-NR International concept wordt zenuwreflexologie toegepast in een welbepaalde en gedetailleerde wijze volgens het pijnconcept (zie homepage)

Met zenuwreflexpunten kan de therapeut overal ingrijpen waar de neurotransmissie veranderd is. Pijn ontstaat meestal ten gevolge van disfuncties in het musculoskeletaal of visceraal apparaat.

Die disfuncties worden door perifere sensorische neuronen gecodeerd en via het ruggenmerg worden hersencentra verwittigd door middel van pijn dat er ergens iets misloopt. De hersenen antwoorden met motoneuronen door bijvoorbeeld spieren rond het letsel te doen opspannen of door middel van ontstekingsreacties. Dit alles gebeurt door veranderende neurotransmissie in communicatie tussen zenuwen onderling en in zenuwuiteinden in weefsels. Met het aandrukken van gerichte zenuwreflexpunten kan je op heel die ketting van sensorische informatie en motorische antwoorden ingrijpen. De voordelen van het werken met zenuwreflexpunten zijn?

  1. Je hebt een onmiddellijk objectief waarneembaar effect. De NR-punten werken direct via het zenuwstelsel wat de snelle werking kan verklaren.
  2. De NR-punten werken zeer gedetailleerd. Je kan dus focussen op wel bepaalde onderdelen van een pathologie.
  3. Je kan NR-punten combineren in elke andere manuele behandelwijze.
  • Kinesitherapeuten, osteopathen en chiropractors kunnen bijvoorbeeld paravertebrale spieren snel doen ontspannen met het aandrukken van de NR-punten van de dorsale spinale zenuwen. Dit maakt het mobiliseren en/of manipuleren van de wervelkolom een stuk makkelijker.

  • Voetreflexologen kunnen voor hun orgaanbehandeling eerst alle NR-punten aandrukken die dit orgaan bezenuwen waardoor het effect van d e orgaanzone-behandeling sneller en efficiënter werkt en langduriger aanhoudt.

  • Sportmasseurs kunnen spieren sneller en efficiënter ontspannen door het gecombineerd aandrukken van NR-punten voor de bezenuwing van de spieren.

  • Shiatsutherapeuten kunnen het bij rekken van meridiaan-kettingen tussenkomen met de NR-punten van de perifere zenuwen die tot die meridiaan-ketting behoren.